Wegańskie wersje tradycyjnych polskich dań. To na nie znajdziemy przepisy w najnowszej książce Marty Dymek „Jadłonomia po polsku”. Autorka nie tylko inspiruje się polską kulturą gotowania. Czerpie także między innymi z literatury i historii. Udowadnia przy tym, że można jeść zdrowo i smacznie, a kuchnia jest nierozerwalnie związana z kulturą.
Transkrypcja podcastu do pobrania pod tekstem poniżej.
Z naszej rozmowy dowiedzą się Państwo, dlaczego autorka podzieliła książkę na sześć rozdziałów odpowiadających porom roku, a także jakie danie szczególnie lubił Jarosław Iwaszkiewicz i czym różni się gotowanie kiedyś i dziś. Okazuje się, że w polskiej kuchni zmiany zachodzą równie szybko co w teatrze i filmie.
Blog Marty Dymek Jadłonomia.
Fot. z książki „Jadłonomia po polsku”, dzięki uprzejmości wyd. Marginesy.
Kultura gotowania. O „Jadłonomii po polsku” z Martą Dymek – transkrypcja podcastu