Kultura gotowania. O „Jadłonomii po polsku” z Martą Dymek

Wegańskie wersje tradycyjnych polskich dań. To na nie znajdziemy przepisy w najnowszej książce Marty Dymek „Jadłonomia po polsku”. Autorka nie tylko inspiruje się polską kulturą gotowania. Czerpie także między innymi z literatury i historii. Udowadnia przy tym, że można jeść zdrowo i smacznie, a kuchnia jest nierozerwalnie związana z kulturą. 

Transkrypcja podcastu do pobrania pod tekstem poniżej.

Z naszej rozmowy dowiedzą się Państwo, dlaczego autorka podzieliła książkę na sześć rozdziałów odpowiadających porom roku, a także jakie danie szczególnie lubił Jarosław Iwaszkiewicz i czym różni się gotowanie kiedyś i dziś. Okazuje się, że w polskiej kuchni zmiany zachodzą równie szybko co w teatrze i filmie.

Blog Marty Dymek Jadłonomia.

Fot. z książki „Jadłonomia po polsku”, dzięki uprzejmości wyd. Marginesy.

Kultura gotowania. O „Jadłonomii po polsku” z Martą Dymek – transkrypcja podcastu

Audycje Kulturalne są projektem realizowanym przez Narodowe Centrum Kultury.

Inne odcinki z tej kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zapisz się do Newslettera