W tym odcinku Audycji Kulturalnych będzie mowa o jedzeniu. Ale nie dowiecie się z niego, co jeść, by żyć długo, zdrowo i szczęśliwie. Do rozmowy zaprosiłam dziennikarkę i kuratorkę kulinarną Monikę Kucię, która opowiedziała mi o związkach jedzenia z religią i różnych tabu, które obejmują spożywanie pokarmu.
Transkrypcja podcastu po pobrania pod tekstem poniżej.
Inspiracją dla naszego spotkania był tegoroczny program kulinarny festiwalu Nowe Epifanie. Jego częścią jest artystyczna uczta pod hasłem „Klątwa”, która ma skonfrontować uczestników z tematem świętości i zhańbienia jedzenia.
Uczta odbędzie się 25 marca w Zachęcie – Narodowej Galerii Sztuki. A pełny program festiwalu znajdziecie na stronie internetowej noweepifanie.pl.
Jedzenie i tabu – rozmowa z Moniką Kucią – transkrypcja podcastu