Jedzenie i tabu – rozmowa z Moniką Kucią

W tym odcinku Audycji Kulturalnych będzie mowa o jedzeniu. Ale nie dowiecie się z niego, co jeść, by żyć długo, zdrowo i szczęśliwie. Do rozmowy zaprosiłam dziennikarkę i kuratorkę kulinarną, Monikę Kucię, która opowiedziała mi o związkach jedzenia z religią i różnych tabu, które obejmują spożywanie pokarmu.

Inspiracją dla naszego spotkania był tegoroczny program kulinarny festiwalu Nowe Epifanie. Jego częścią jest artystyczna uczta pod hasłem „Klątwa”, która ma skonfrontować uczestników z tematem świętości i zhańbienia jedzenia.

Uczta odbędzie się 25 marca w Zachęcie – Narodowej Galerii Sztuki. A pełny program festiwalu znajdziecie na stronie internetowej noweepifanie.pl.

Audycje Kulturalne są projektem realizowanym przez Narodowe Centrum Kultury.

Inne odcinki z tej kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zapisz się do Newslettera